Maukasta kasvisruokaa kesän alkuun


Nuorakassa viikon aiheena oli hyvinvointi ja siihen liittyen ruokavalio, ruoka, ja sen valmistus. Pohdittiin myös rahankäytön hallintaa ruokaan liittyen.
Tämän tiimoilla nuoret jaettiin kahteen ryhmään, ja he kävivät kaupassa ostamassa ruokaa ennakkoon valittujen reseptien mukaan. Ryhmät äänestivät keskenään kaksi reseptiä ryhmälleen ja ainoa rajoite oli, että molempien ruokien ainekset saa ostettua 25 euron hinnalla. Näitä ruokia sitten saavuttiin Nuorakan tiloihin tekemään. Lopuksi rentouduttiin ja syötiin yhdessä.
Ensimmäinen ryhmä kokoontui aamulla klo 10.00 Rovaniemen Kauppatorin K-Marketin ulkopuolelle. Lämmin ja aurinkoinen ilma virkistävällä tuulella lupaili jo mukavan päivän olevan luvassa. Ryhmä äänesti vegaanipainotteisia ruokia. Valitut reseptit olivat tomaatti-avokadosalaatti ja kasvismoussakka.
Ainekset saatiin melko kivuttomasti alle 25 euron hintaan, muutaman aineksen tai kyseisen aineksen brändin vaihdoksella. Myöhemmin kokoonnuttiin Nuorakan tiloihin jakamaan kokkaustehtäviä. Osa oli valmistamassa moussakkaa ja osa salaattia.
Lopputulos oli kaikkien mielestä todella makoisa ja yllätti muutaman läsnäolevan hyvällä maullaan, ruuan vegaanisesta luonnosta huolimatta. Ainoa valituksen aihe mikä kuultiin, oli, ettei saatu jälkiruokaa. Mutta ei huolta! Tähän blogiin on lisätty pari makeaa jälkiruokaa nautittavaksi.
Ensinnä tomaatti-avokadosalaatti, joka on melko helppo ja nopeavalmisteinen, minkä takia se kannattaa tehdä joko ensin, tai pääruoan valmistuksen lomassa:
Tomaatti-avokaadosalatti
2 annosta
200 g kotimaisia kirsikka- tai miniluumutomaatteja
1 syöntikypsä avokado
1 punasipuli
½ dl oliiviöljyä
½ sitruunanmehu
mustapippuria myllystä
ripaus suolaa
½ punainen chilipaprika
tuoretta oreganoa, lipstikkaa, lehtipersiljaa tai basilikaa
Puolita tomaatit ja leikkaa avokado kahteen osaan. Poista siemen. Poista hedelmäliha ja leikkaa se kuutioiksi tai viipaleiksi. Lusikka toimii hyvin sekä siemen, että hedelmälihan kanssa.
Kuori punasipuli ja leikkaa ohuiksi renkaiksi.
Laita ainekset kulhoon.
Sekoita oliiviöljy, sitruunan mehu, mustapippuria, ripaus suolaa ja hienonnettu chili paprika keskenään ja valuta ainesten joukkoon.
Hienonna vielä makusi mukaan tuoretta oreganoa, lipstikkaa, lehtipersiljaa tai oreganoa ja kääntele salaattiainesten joukkoon.
Salaatti on kaikessa yksinkertaisuudessaan ihanan raikas ja makoisa. Se on myös oiva ja simppeli tapa tutustua avokadon makuun ensikertalaisena.
Sitten itse nauttimamme pääruoka:
Kasvismoussaka
Ainekset:
2-3 munakoisoa
suolaa
öljyä
1 kesäkurpitsa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 rkl öljyä
800 g tomaattimurskaa
2 tl ruokosokeria
1 tl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
2 rkl silputtua oreganoa
250 g raastettua mozzarellajuustoa tai voit korvata puolet fetalla)
Valmistus:
Leikkaa munakoisot ohuiksi viipaleiksi. Ripota viipaleille suolaa ja itketä 15 min.
Silppua kesäkurpitsa, sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipulit öljyssä ja lisää kastikkeen muut ainekset. Hauduta noin puoli tuntia.
Huuhdo ja kuivaa munakoisoviipaleet. Sivele viipaleet öljyllä ja grillaa tai paahda pannussa.
Lusikoi uunivuoan pohjalle tomaattikastiketta. Lado munakoisoviipaleita päälle. Lisää seuraavaksi tomaattikastiketta ja molempia juustoja. Jatka kerroksia siten, että päällimmäiseksi tulee tomaattikastiketta ja juustoa. Paista kasvismoussakaa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuuttia.

Pääruuassa oli lämmin, runsaan tomaattinen maku ja pehmeä koostumus. Kaikki ainekset toimivat yhdessä ja suurempi tomaattimurskan määrä ei estä ainesten yksittäisiä makuja tulemasta esille, vaan imartelee makua.
Lämpimän ruuan ja raikkaan salaatin jälkeen onkin hyvä maistella jotain makeampaa ja viileää, varsinkin näin kesän alettua, kun kuumat ilmat alkavat ahdistella.
Kokeile esimerkiksi maukasta ja päärynäistä pirtelöä:
Päärynäpirtelö
Ainekset:
2 kpl päärynää
300 g (2 prk) vaniljarahkaa
1 dl maitoa
8 mintunlehteä
2 tl kaakaojauhetta
Valmistus:
Kuori ja halkaise päärynät. Poista siemenet ja kannat. Pilko päärynät kulhoon.
Lisää rahka, maito ja mintunlehdet. Soseuta ainekset sileäksi sauvasekoittimella.
Kaada puolet pirtelöstä laseihin. Lisää kaakaojauhe kulhoon jääneeseen pirtelöön ja sekoita sauvasekoittimella. Kaada laseihin vaalean pirtelön päälle.

Toisena terveellisempänä ja raikkaana vaihtoehtona voit kokeilla myös energiaa antavaa fruitieta eli hedelmäistä smoothieta:
Vihreä viinirypälefruitie

Ainekset:
1 kpl avokado
2 1/2 dl vihreitä siemenettömiä viinirypäleitä
3 dl omenamehua
1 dl vettä
1/2 dl limen mehua
Valmistus:
Halkaise avokado. Poista kivi ja kuori.
Mittaa kaikki aineet tehosekoittimeen ja soseuta sileäksi. Lisää tarvittaessa mehua tai vettä sopivan paksuuden aikaansaamiseksi. Tarjoa heti.