Hyvä, paha jännitys

Hyvä, paha jännitys

Jokainen on joskus kokenut jännitystä. Se voi olla hyvää tai pahaa jännitystä. Sitä voi kokea monissa eri tilanteissa. Esimerkiksi kaupassa käynti, toisten ihmisten tapaaminen tai jokin tapahtuma mitä odotat, voi jännittää sinua. Jännitys voi tuntua huimaukselta, hikoilulta tai siltä, että perhosia lentelee vatsassa, ja monia muita tunteita. Moni tuntee sen myös omalla tavallaan.

Jännitystä voi opetella hillitsemään ja muuttamaan hyväksi tunteeksi. Jos jännität vaikka jotain tapaamista, niin mieti sen hyviä puolia. Mieti myös valmiiksi mitä sanot tai kirjoita esim. muistilappu. Myöskin jännityksen hyväksyminen auttaa sietämään sitä. Peilin edessä puhuminenkin voi helpottaa.

Joskus tulee mietittyä, että miksi ihminen jännittää. Minulla itselläni se johtuu ehkä siitä, että mietin liikaa tulevaa tilannetta tai tapahtumaa, joka minun pitää suorittaa esimerkiksi puhumalla. Silloin se alkaa muuttua pikkuhiljaa stressiksi ja peloksi, ja siitä seuraa jännitys.

Täytyy kuitenkin muistaa, että jännittäminen on normaalia, eikä sitä tarvitse hävetä. Suomalaisista 70 % jännittää esiintymistilanteissa, mutta sen ei anneta näkyä ja siksi voi tuntua, että olet ainoa, joka jännittää. Sinun kannattaisi jännittävissä tilanteissa muistaa olla rehellinen ja kertoa että jännittää, koska se edesauttaa oloasi. Jos jännitys menee ahdistuksen puolelle tai sinulla on täysin ylitsepääsemättömän vaikea tilanne, niin käänny esimerkiksi lääkärin puoleen tai kokeile netistä löytyviä omahoito-ohjeita.

Lähde:

https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/tunne-itsesi/jannittaminen/

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *